Tank Palet Fabrikası Gerçekten Satıldı Mı?

[dropcap type=”background”]A[/dropcap]na Bakım ya da herkesin bildiği hali ile Tank Palet fabrikasında durum nedir? Gerçekten satıldı mı? Bu fabrika 50 milyon dolar ile yenilenebilir mi? Hepsine tek tek cevap verelim ve gelecek soruları da cevaplayalım…

1-) Ana Bakım Satıldı Mı?

Ana bakım için sadece işletme hakkının o da belirli bir süre için ve belirli bir şart altında verilmesi söz konusu. Öncelikli hedef bu fabrikanın yenilenmesi ve rakamlara da birazdan gireceğiz. ilk önce şu satış işine bir nokta koyalım belgesi ile.

Tank Palet Satış Sözleşmesi
Tank Palet Satış Sözleşmesi

Belgede de görebileceğiniz gibi sadece kullanım hakkı söz konusu bu durumda tesise ait taşınır-taşınmaz tüm demirbaşların sahibi yine devlettir. Satılamaz veya kredi kullanmak için teminat olarak gösterilemez bu şartlar altında. Yani 20 milyar dolar peşkeş çekilmedi.

2-) Bu Tesis 50 Milyon Dolara Yenilenebilir Mi?

Hayır sevgili arkadaşlar böyle bir tesisin tüm binaları ve hatları ile yenilenmesini bırakın sadece altyapısı bile 50 milyon dolardan fazla bir bedeldir. Neye göre bunu söylüyorsun diyeceksiniz birçoğunuz haklı olarak. Anlatalım tek tek. Öncelikle bu tesisin tarihi 45 yıllık bir geçmişe dayanır. Birçok tezgahı 20 yaşının üzerindedir.

Bunun yanında en yeni ve değerli hattı ise Fırtına obüslerinin işlendiği hattır ki o da 20 yaşını geçti. Bu hattaki bir adet dikey işleme tezgahını yenilemek isterseniz ortalama olarak 2 milyon Euro gibi bir bedeli gözden çıkarmanız gerekir. En değerli tezgahı olarak bahsettiğimiz ise resimdekine benzer bir tezgahtır ve 2 adet almaya kalksanız yaklaşık 50 milyon dolarınız buna gider.

Tank Palet Üretim Aşaması
Tank Palet Üretim Aşaması

Bahse konu tezgah da çok yaşlı olduğu için ve tek olduğu için yetersiz kalmaktadır. İçerideki kesim, kaynaklı imalat, talaşlı imalat gibi unsurlar da eklendiğinde bedel 400 ile 600 milyon dolar civarında çıkar. Peki bu durumda bu tesis ne bedel ile kiraya verilmiş olur?

Kaba bir hesapla bile senelik 144 milyon TL gibi bir rakam ile karşılaşacaksınız ki bunun içinde işletme giderleri yoktur. Yani 50 milyon dolar olayı tamamen bir yanlış algı kaynaklıdır. Bu bedel minimum bedel olarak belirtilmiş ve uygulanması imkansız bir bedeldir.

3-) Bu Tesiste Hiç Tank Üretildi Mi?

Hayır arkadaşlar bu tesiste kurulumundan bu yana hiç tank üretilmedi.

4-) Devletin Askeri Sırları BMC Eline Geçer Mi?

Arkadaşlar ALTAY tankı ihalesini kazandı bu firma, Zırh teknolojisinden tutun prototipe kadar her şey zaten elinde. Bu durumda tasarımı bile elinde olan bir ürün için neyin teknolojik sırrından bahsediyoruz. Bu fabrika olmasa bile BMC yine ALTAY tankını üreteceğine göre paletinden tutun da zırhına ve atış sistemlerine kadar zaten bilgilere sahip.

Bunu Fırtına obüsü için söylemeye kalkarsanız da o bilgiler ASELSAN elinde fabrikanın elinde değil. Fabrikada işçi çalışıyor onlar bu işi biliyorlar. Çok güzel de BMC bunu dert etse bu personeli zaten transfer eder neden koca yatırımın altına girsin bunun için. Burada BMC ‘nin en büyük avantajı nitelikli iş gücü olarak kabul edilebilir ki bunun da bedelini ödediği sürece mesele değil. Bu masrafların tamamı devletin üzerinde olan yükler idi daha önce. Yeni bir Fırtına obüsü söz konusu olduğunda yüklenici BMC olacak diye bir durum yok.

5-) BMC Katar Devletinin Mi?

Hayır arkadaşlar BMC ortaklık yapısı bilinmeyen bir sır değil azıcık araştıran Katar devletinin hakim ortak olmadığı gibi yönetimde de karar alıcı olmadığını görecektir. Bunun yanında pek çok savunma sanayi firması zaten çok ortaklıdır. Global çapta savunma sanayi projelerine bakarsanız eğer F-35 projesi gibi kritik bir projede dahi çok sayıda ortaklık ve ülke göreceksiniz.

Kaynak
5/5 - (7 votes)

Yorum yapın